尛八 发表于 2017-2-25 11:00

【一出闸即仆】世锦赛初踏真雪 「委内瑞拉最差滑雪选手」

委内瑞拉滑雪运动员被法国驱逐:你是委国人有移民倾向!
http://www.vennews.com/forum.php ... 52787&fromuid=21288
(出处: 委国新闻网-委内瑞拉新闻网-委国华人网社区)

未滑过雪,都可以去参加世锦赛?喺芬兰拉迪举行紧嘅FIS世界滑雪锦标赛日前上演男子组10公里越野滑雪资格赛,有位名為阿祖安苏兰奴(Adrian Solano)嘅委内瑞拉选手一出发就跌跌撞撞,全程几乎冇冲刺成份,甚至连行走都成问题,最终未能完成赛事,好彩佢之后再度挑战1.6公里资格赛,终於以13分49秒33完成,就算喺156位出发选手中包尾,比首名时间足足慢超过10分半鐘,兼被传媒耻笑為「歷来最差选手」,一样咁开心!

不过,原来呢次只係苏兰奴首次係真雪上比赛!据报佢喺炎热嘅委内瑞拉一直只係透过装上滑轮嘅滑雪板做模拟练习,就算赛前想过境法国去瑞典实地训练,但因法国当局唔信佢係滑雪选手,以为佢只係寻求庇护或非法打工而驱逐出境,引发一场小小外交风波;另外,亦有网民指佢拥有军方背景先获准参赛。无论如何,苏兰奴总算以自身努力冲过终点,更扬言未来以参加冬季奥运为目标:「我达成咗一个梦想,呢件事令我每日想尝试更多可能。」来源-蘋果日報

比赛视频 不看走宝 vYqfa_IdFSo

尛八 发表于 2017-2-25 11:09

这样的选手去参赛是代表国家,我只想说真是丢人现眼,浪费国家资源{:1_94:}

一脚踏三船 发表于 2017-2-25 12:28

泥煤咯{:1_137:}

call.me 发表于 2017-2-25 15:52

{:1_139:}{:1_139:}{:1_139:}精彩

雕鲤狮狒 发表于 2017-2-25 16:30

我丢你镙母{:1_115:}

永远期待 发表于 2017-2-25 20:32

我只想哈哈大笑

吉村春代 发表于 2017-2-25 21:09

睇佢比赛笑崩乃牙

谢兆俊 发表于 2017-2-25 21:31

国家乃有钱比巨,法国警察搜巨身只有28元欧元,我念呢钱还系抢劫外国人得到。

nightwish 发表于 2017-2-25 23:39

{:1_139:}{:1_139:}{:1_139:}

danieprego 发表于 2017-2-26 03:51

小丑。。。不要代表是祖国的运动员啦。出去失礼
页: [1] 2
查看完整版本: 【一出闸即仆】世锦赛初踏真雪 「委内瑞拉最差滑雪选手」